Yaşam 5 günde 100 metrekare ev! 7'lik depreme bile dayandı, maliyeti 700 bin lira

5 günde 100 metrekare ev! 7'lik depreme bile dayandı, maliyeti 700 bin lira

18.06.2024 - 06:46 | Son Güncellenme:

Kazakistan da tıpkı Türkiye gibi jeolojik yapısı sebebiyle deprem kuşağında yer alıyor. Böylesi bir doğal afete karşı alınabilecek önlemler elbette mevcut. Depreme dayanıklı binalar inşa etmek bunlardan en önemlisi. Orta Asya'nın göbeğinde 5 günde yapılan ilk 3D baskı evle de bir ilke imza atıldı. İşte detaylar.

5 günde 100 metrekare ev 7lik depreme bile dayandı, maliyeti 700 bin lira

Derleyen: Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - Depremler gibi doğal afetlere alınacak en önemli önlem, sağlam bir ev inşa etmek. Şimdilerde 3D baskı ile sadece 5 günde 7 büyüklüğündeki depreme dayanan evler yapmak mümkün. Kazakistan'ın Almatı kentindeki dikkat çekici yeni bir proje, 3D baskılı evlerin aşırı hava koşullarına ve sismik koşullara dayanabileceğini gösteriyor. Teknoloji, inşaat maliyetlerini azaltarak ve inşaatı daha verimli hale getirerek inşaat sektöründe devrim yaratmayı vaat ediyor. Peki ama nasıl?

Haberin Devamı

5 günde 100 metrekare ev 7lik depreme bile dayandı, maliyeti 700 bin lira

3D baskılı evler özellikle geleneksel inşaat yöntemlerinin çok pahalı veya zaman alıcı olduğu yerlerde büyük avantaj yaratıyor. Bu teknoloj, inşaatı daha hızlı, daha uygun maliyetli ve çevresel açıdan sürdürülebilir hale getirerek mimariyi dönüştürme konusunda muazzam bir güce sahip. 3D baskı gerekli miktarda malzeme kullanarak israfı azaltıyor, maliyetleri düşürüyor. Aynı zamanda  inşaat süreçlerinin otomasyonu, manuel işçilik ihtiyacını da en aza indiriyor.

5 GÜNDE 100 METREKARE EV İNŞA ETTİLER

İnşa edilen bu ev geleneksel tuğla ve harçtan yapılanlardan çok daha ucuz. 100 metrekarelik binanın tamamı ise 2 aydan kısa bir sürede inşa edildi ve duvarlar sadece 5 günde basıldı. Evin duvarlarını basmak için COBOD 3D yazıcı, tipik 3D baskılı mimariye benzer şekilde çimento benzeri bir karışımı birden fazla katman halinde yazdırdı. Bunu yaparken de Almatı'daki sismik olaylara karşı çok güçlü çimento benzeri bir karışım kullanıldı. Bu karışım aşırı sert hava koşullarına ve hatta 7 büyüklüğündeki depremlere bile dayanabiliyor. Kazakistan'daki aşırı sıcaklık değişimleriyle başa çıkabilmek için binada yalıtım amaçlı genleştirilmiş polistiren betona da yer verildi. Bu malzeme, duvarların hem termal hem de akustik performansını artırarak zorlu hava koşullarında evin konforlu ve enerji tasarruflu olmasını sağlıyor. İnşaat tasarım şirketi, BM Partners CEO'su Marat Oshakhtiev şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Modern teknolojileri benimsemek günümüz dünyasında çok önemli. Firmamız ülkemizde 3D inşaat baskıyla teknolojik gelişmelerin ön sıralarında yer almayı ilke edindi. Bu projeyle şirketimiz Kazakistan'ın depreme dayanıklı modern, verimli ve dayanıklı konut çözümlerine yönelik acil ihtiyacını karşılayarak geleceğe güvenle adım attı. Ana yapı için neredeyse 60 MPa basınç dayanımına sahip özel bir yüksek dayanımlı beton karışımı kullandı. Bu, Kazakistan'da kullanılan geleneksel tuğla ve taştaN evler için kullanılanı önemli ölçüde aşıyor.”

5 günde 100 metrekare ev 7lik depreme bile dayandı, maliyeti 700 bin lira

TOPLAM MALİYETİ FİYATI 700 BİN LİRA

Evin toplam maliyeti 700 bin lira civarında, yani ortalama yeni bir evden önemli ölçüde daha ucuz. Bu proje, aynı zamanda 3D baskılı binaların deprem riski yüksek bölgelerde yapıldığında uzun süre dayanacak şekilde inşa edildiğini ortaya koyması yönünden de dikkat çekici. Çimento benzeri bir karışımı katman katman çıkaran yazıcıyla basılan duvarların büyük ölçekteki depremlere dayanıklı olmasının sırrı da genellikle gökdelenler ve köprülerin inşasında kullanılan betonda saklı.  

Her ne kadar 3D baskılı ev fikri birkaç yıldır mevcut olsa da, teknoloji yakın zamanda bunu pratik bir çözüm haline getirecek kadar ilerledi. Bu teknoloji konutları daha uygun fiyatlı ve erişilebilir hale getirerek, inşaat sektöründe devrim yaratma potansiyeline sahip.

Yazarlar
OSZAR »