Yaşam 3 keçi satarak ip ve çekiç aldı, Ferhat gibi dağı deldi! 'Fakirlik içinde yaşıyoruz'

3 keçi satarak ip ve çekiç aldı, Ferhat gibi dağı deldi! 'Fakirlik içinde yaşıyoruz'

08.06.2024 - 06:33 | Son Güncellenme:

Çalışırken aldığı haberle yanına koşsa da köyünde olmayan yol karısını ondan almıştı. Hastaneye ulaşamadığı için ölüm acısıyla sarsılan Dashrath Manjhi, 22 yıl boyunca tek bir şey için çalıştı. Yürekleri dağlayan hayatı filmlere konu olan 'Dağ Adamı'nın ailesi ise fakirlik içinde yaşıyor.

3 keçi satarak ip ve çekiç aldı, Ferhat gibi dağı deldi Fakirlik içinde yaşıyoruz

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Dashrath Manjhi, 1934 yılında Hindista’nın Gaya yakınındaki Gehlaur Köyü'nde fakir bir işçi ailenin çocuğu olarak doğdu. Manjhi ve bölgede yaşayanlar için hayat kolay olmaktan epey uzaktı. Zira içecek suları, gidecek okulları ve tedavi olacak hastaneleri bile yoktu. Çoğu zaman bu ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yaşadıkları yerin yanındaki dağı tırmanmak aşmak zorunda kalıyorlardı.

Haberin Devamı

3 keçi satarak ip ve çekiç aldı, Ferhat gibi dağı deldi Fakirlik içinde yaşıyoruz

DAĞI AŞAMADIĞI İÇİN KARISINI KAYBETTİ

Yaklaşık 60 yıl önce Dashrath Manjhi iş için dağlık bir arazide kalıyordu. O sırada talihsiz bir kaza yaşandı. Karısı, kendisine yiyecek ve su getirirken, ayağı kaymış ve uçurumdan aşağı düşmüştü. Bir köylü olayı Manjhi'ye bildirince hemen yanına koştu. Gittiğinde uçurumun dibindeydi ve hâlâ yaşıyordu. Can çekişen eşini bir an önce hastaneye götürmesi gerekiyordu. Ancak en yakın hastane yaklaşık 70 kilometre uzaktaydı. Bu sebeple acil müdahale yapılamadığı için Manjhi eşini 1959 yılında kaybetti. Bu ölümün ardından da benzer bir durumun bir başkasının da başına gelmemesi için hafızalardan kazınmayacak bir karar aldı.

Onlarca yıldır, karısını doktora eriştirmesini engelleyen arazi, yerel yerleşimleri de temel hizmetlerden mahrum bırakmıştı. Sonunda devletten bir destek gelmeyince Manjhi meseleyi kendi çözmeye karar verdi. Sahip olduğu keçileri satarak kendisine ip, çekiç ve keski satın aldı. Etrafındaki insanların söylediklerine kulak asmadan, 1960-1982 yılları arasında tam 22 yıl boyunca milim milim Gehlour kayalıklarını şekillendirdi. Dashrath Manjhi aldığı kararı şöyle ifade etmişti:

Haberin Devamı

"Karım, Phalguni Devi, bana su getirmek için kayalıklardan geçerken ağır bir biçimde yaralanmıştı. O sırada bir çiftlikte çalışıyordum. İşte o gün bu kayaların arasında bir yol açmaya karar verdim. Dağa çekiç sallamaya başladığım zaman insanlar bana deliymişim baktılar ama bu benim işe daha bir azimle sarılmama sebep oldu."

3 keçi satarak ip ve çekiç aldı, Ferhat gibi dağı deldi Fakirlik içinde yaşıyoruz
Manjhi'nin kıra kıra yol açtığı Gehlour kayalıkları

22 YILLIK MÜCADELESİ SONUÇ VERDİ

En sonunda hayalini gerçekleştirdi. Kayalıkların diğer tarafına ulaşmıştı. Kimi yerlerde 7,6-9,1 metre derinliğinde kazılar yaparak bir yol açmayı başardı. Tüm bunları yaparken gündüzleri mevcut işine devam etmiş ve akşamları da çalışmıştı. Ancak nihayetinde kayalıkların diğer tarafına geçmek için gerekli olan 70 kilometrelik mesafeyi sadece bir kilometreye indirmişti. Bu sayede araba ulaşımı da mümkün hale gelmişti. Bu başarısının ardından herkes onu 'Dağ Adamı' olarak anmaya başladı.

18 Ağustos 2007 yılında köy halkına inanılmaz bir şekilde hizmet eden Manjhi, Hindistan'da safra kesesi kanseri nedeniyle son nefesini verdi. Ancak bu esnada yaşam öyküsünün gelecek kuşaklara ilham verecek bir filmde izleyicilere aktarılmasına da izin verdi.

3 keçi satarak ip ve çekiç aldı, Ferhat gibi dağı deldi Fakirlik içinde yaşıyoruz

HAYATI FİLM OLSA DA AİLESİ HÂLÂ YOKSUL

Haberin Devamı

Hikayesi, 2015 yılında biyografik bir yapım olan Manjhi – The Mountain Man'e dönüştü. 2016 yılında Manjhi ulusal Hint posta pulunda da yer aldı. Ancak 'Dağ Adamı Dashrath Manjhi' filminin başarısına rağmen aile üyeleri yoksulluk içinde yaşamaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan habere göre 'Manjhi Dağ Adamı' filminin yapımcıları, Manjhi'nin ailesine büyük sözler verse de film bittikten sonra bu sözleri unuttuklarını iddia ediyor. Bhagirath Manjhi verdiği bir röportajda şu ifadeleri kullandı:

"Babamız çok fakirdi, tarlada çalışıyordu. Dağı kıra kıra yol yaptı. Bunun için 3 keçisini satmak zorunda kaldı. Ardından çekiç satın aldı. Bütün köy delirdiğini söylüyordu, o yolu 22 yılda yaptı. Film ekibi 1 ay burada kaldı ve sadece 50 bin rupi (20 bin lira) verdi. Fakirlik içindeyiz, paramız olsaydı ev yapardık, babamızın filmini çekerek para kazandılar ama bizim elimizde hiçbir şey yok. Filmden sonra da hiçbir şey değişmedi. Babam hiçbir zaman hiç kimseden bir şey istemedi."

Yazarlar
OSZAR »