LVMH’nin patronu Bernard Arnault, en büyük rakiplerinden Richemont Grubu’ndan hisse aldığını açıkladı. Peki ama bu global lüks sektöründe taşların yerinden oynayacağını mı gösteriyor?

LVMH’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve dünyanın en zengin kişisi unvanı için sık sık Elon Musk ile rekabet hâlinde olan Bernard Arnault, bu hafta Cartier gibi lüks markaların sahibi Richemont’un hisselerini satın aldı. Bernard Arnault, aralarında Louis Vuitton ve Sephora’nın da bulunduğu yaklaşık 70 moda, kozmetik, mücevher markasını bir çatı altında birleştiren LVMH imparatorluğunu yönetiyor. “Kendimi Fransız mirasının ve Fransız kültürünün elçisi olarak görüyorum. Yarattığımız şey sembolik. Versay ile Marie Antoinette ile bağlantılı” diye özetliyor. 

Haberin Devamı

Bernard Arnault’nun Güney Afrikalı Johann Rupert’ın ailesinin yönetimindeki İsviçre merkezli Richemont grubunun hisselerinin büyüklüğü ve bu alandaki planlarına ilişkin ayrıntılar açıklanmadı. Yatırımın, halka açık şirket yatırımlarından oluşan daha büyük bir aile portföyünün küçük bir parçası olduğu bildirildi. Raporun ardından Richemont’un hisseleri yüzde 2.8’lik bir artış ile bu yılki değerinin yüzde 21 artmasına katkıda bulundu. 

Rakip şirkete ilk yatırım değil 

Bu, Bernard Arnault’nun bir rakip şirkete yaptığı ilk yatırım değil. Daha önce LVMH, 2010’da Hermes’te hisse biriktirerek benzer bir stratejik yatırım yapmıştı. Ancak Hermes ailesi daha sonra hisselerini konsolide ederek LVMH’nin 2014’te sahip olduğu yüzde 23.2 hissenin çoğundan vazgeçmesine neden oldu. Bu karara Hermes ailesinden tek karşı çıkan varis ise kendi hisselerini bahçıvanına miras bırakacağını açıkladı bu yıl. Peki ama şimdi Richemont ne yapacak? Cartier ve Van Cleef&Arpels’in yanı sıra IWC, Panerai ve Piaget gibi İsviçre saat markalarıyla da tanınan, Alaia ve Chloe gibi modaevlerinin ve Net-a-Porter ve Yoox gibi e-ticaret sitelerinin de sahibi olan Richemont, oy haklarının yüzde 51’ini elinde bulunduran Yönetim Kurulu Başkanı Johann Rupert tarafından kontrol ediliyor. Bu arada hatırlayalım, Bernard Arnault lüks mücevher markalarına ilgisini Tiffany&Co yatırımıyla da gösterdi. Ocak 2021’de LVMH, şimdiye kadarki en büyük lüks marka satın alımı olarak Amerikalı mücevher evi Tiffany&Co’yu 15.8 milyar dolara satın aldı. LVMH, 46 otel, tren ve nehir gemilerinin sahibi veya yöneticisi olan lüks konaklama grubu Belmond için 2019’da 3.2 milyar dolar harcadı.  

Haberin Devamı

Lüks tüketimin merkezi 

Bernard Arnault, 1949’da Fransa’nın kuzeyindeki Roubaix’de doğdu. Paris’te prestijli bir mühendislik okulu olan École Polytechnique’den mezun oldu. Kariyerine aile şirketi Ferret-Savinel’de başladı ve art arda terfi ettikten sonra 1978’de yönetim kurulu başkanı oldu. Altı yıl sonra, Fransız hükümetinin Boussac Saint-Freres’i devralmak için yeni bir yatırımcı aradığı haberini duydu. İflas eden tekstil grubu önemli bir varlığa sahipti: Ünlü bir Fransız modaevi olan Christian Dior. Arnault, grubun kontrolünü satın alarak yeniden kâra geçirdi ve dünyanın önde gelen lüks tüketim malları şirketini geliştirmek için bir strateji başlattı. Kendi deyişiyle “Bu süreçte, Christian Dior’u yeni organizasyonun mihenk taşı olarak yeniden canlandırdı.” 

Haberin Devamı

Arnault, grubun Louis Vuitton ve Moët Hennessy’nin birleşmesiyle kurulmasından iki yıl sonra, 1989’da LVMH’nin çoğunluk hissesini satın aldı. O zamandan beri şirketin başkanı ve CEO’su. Son 30 yılda Arnault, LVMH’yi şarap, alkollü içki, moda, deri ürünler, parfüm, kozmetik, saat, mücevher, lüks seyahat ve otel konaklaması satan 75 markayla bir lüks tüketim merkezine dönüştürdü. Şimdi ise Bernard Arnault’nun Richemont’un mücevher markalarına olan ilgisini dile getirmesine rağmen, yatırımın Arnault ailesi tarafından kişisel bir hamle olarak görüldüğü öne sürülüyor. Arnault geçmişte Johann Rupert’in liderliğini ve Richemont’un bağımsızlığını övdü. Hatta daha da ileri giderek “Bağımsızlığını korumak için destek isterse ben burada olacağım” dedi. 

LVMH-Richemont cephesinde şimdi ne olacak

Her cumartesi mağaza denetliyor 

Richemont, kısa süre önce bir yönetim değişikliğine giderek Van Cleef&Arpels’in başındaki Nicolas Bos’u yeni grup CEO’su olarak atadı. Rupert, yönetim değişikliğine rağmen şirketteki aktif rolünden geri adım atmayacağını açıkladı. Arnault ve Richemont temsilcileri hisse alımı konusunda yorum yapmadı. Arnault muhtemelen bir süredir bu hissenin peşindeydi. Her ne kadar bu yatırım doğal olarak potansiyel bir devralmayla ilgili spekülasyonları artırsa da küçük bir kişisel hisse olduğu için durumun böyle olması pek mümkün değil diye konuşuluyor. Bernard Arnault gibi her cumartesi farklı ülkelerde hem kendisinin hem de rakipleri-ninkiler dâhil olmak üzere 25 mağazayı ziyaret eden, uçuşları X’te takip edilince izini kaybettirmek için özel jetini satan bir iş insanı elbette stratejik bir hamle planlıyordur. Ama bu sefer karşısında Richemont, Hermes’ten daha güçlü bir rakip var. Bakalım LVMH-Richemont cephesinde daha neler olacak. 

 

OSZAR »