Pazar “Ayakkabı bağcıkları her işe yarar”

“Ayakkabı bağcıkları her işe yarar”

15.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hayatta kalma teknikleri uzmanı ve doğabilimci Serdar Kılıç, güvenli bir dağ gezisi için nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve dağda mahsur kalınırsa neler yapılabileceğini anlattı...

“Ayakkabı bağcıkları her işe yarar”


Geçtiğimiz günlerde İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Bozdağ’da bir grup dağcı mahsur kaldı. Hatta içlerinden biri hayatını kaybetti. Profesyonel olsun olmasın bu, dağcılıkla uğraşan ya da zor koşullarda kayak yapan herkesin başına gelebilecek bir olay. Peki güvenli bir dağ gezisi için nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Bu soruyu motivasyon konuşmacısı, hayatta kalma teknikleri konusunda TV programları yapan, eğitmen ve doğabilimci Serdar Kılıç’a sorduk. İşte anlattıkları...

- İlk olarak o bölgenin en yüksek mercisine (jandarma gibi) mutlaka “kaç kişi, nereye, ne kadar süreyle” gittiğinizi, detaylı bir program yazarak bildirin.
- Günübirlik bile olsa yanınıza mutlaka tam dolu bir cep telefonu, yedek batarya hatta varsa şarj edebilir alet alın.
- Yiyecek olarak hemen bozulmayacak ve çabuk enerjiye dönüşecek şeyler alın; kuruyemiş, kurutulmuş et, cevizli sucuk gibi...
- Sanılanın aksine içki iyi değildir, kılcal damarları çalıştırıp akışkanlığını artırarak kanı deri yüzeyine yaklaştırır. Bu da kanın soğukla temasını artırır ve donma hızlanır. Yanınıza çay gibi sıcak sıvı götürebileceğiniz termoslar alın. Sıcak içecekler ve pekmez sizi sıcak tutar. Soğuk içecekler enerji kaybına yol açar.

“Dağa en az üç kişi çıkın”

- Gece kalmaya gidiyorsanız iyi bir çadır, izolasyon malzemesi (mat gibi), uyku tulumu, fener ve ilk yardım malzemeniz olmalı.
- Çadırınızı yağmura, sele, fırtınaya, rüzgara ve çığa maruz kalınmayacak düz, emniyetli bir yere kurmalısınız.
- Dağa en az üç kişi çıkmak gerekli.
- Kamp kuracaksanız bir benzin/ispirto ocağı olmalı. Pratik yemekler yapılabilir; bulgur, makarna gibi. Konserveler, saklama kapları içinde yiyecekler götürebilirsiniz.
- Çok kalın giyinmeye gerek yok.
İç kısma ince bir yün, üstüne yine kalın bir yün tabakası veya polar giyilebilir.
En üste de rüzgarı, yağmuru geçirmeyecek kumaşlar giyilmeli.
- Bağcıklı ayakkabıyla doğaya gitmekte fayda var. Bağcıklar her türlü işe yarar (sökük dikme, barınağını bağlama, balık tutma gibi). Ayakkabıyı 1.5 numara büyük almak da şişme durumu açısından faydalı olabilir.
- Isınmak için yanınıza cep sobaları alabilirsiniz. Ama ağaçların olduğu yerdeyseniz ateş yakmak daha iyi.
- Vücut sıcaklığını sabit tutmanın
bir yolu bulunmalı. Eğer kalabalıksanız birbirinize yakın durun.
- İdrarınızı iletken bir kabın içine yapıp onu koltuk altlarınıza, bacak aralarınıza koyun. Vücut sıcaklığını korumaya yardımcı olur.
- Bilmediğiniz yerlere kışın gitmeyin. Yazdan gidip kış planını hazırlamak, etrafı yoklamak lazım. Hazırlıksız hiçbir yere gitmeyin.
- Hayatta her şeyi planlı yapar, önünüze çıkacak engeller için esnek olursanız hem kendinize güveniniz artar hem de daha az hata yaparsınız.

Haberin Devamı

“Başka yere gitmeyin, yerle teması kesin”

- Mahsur kalanların yaptığı en büyük hata kimseye nereye gittiklerini bildirmemeleridir. İkincisi ise mahsur kalınan yerde beklemeyip başka yerlere hareket etme. Emin değilseniz hareket etmeyin. Hareket ederek enerjinizi harcar, bulunduğunuz yerden uzaklaşır, sizi arayanların işini zorlaştırırsınız. Kendinize orada barınacak bir yer bulun.
- Kapalı bir yere girin, vücut sıcaklığını muhafaza etmek çok önemli.
- Yerle temasınızı kesin. Altınıza matınız varsa onu yoksa bulabiliyorsanız çam ağaçlarının dallarını serin. Direkt kara temas etmek vücut sıcaklığınızı alır, 20 kat daha soğuk hissettirir.

“Kesinlikle ıslak durmayın”

- Rüzgara maruz kalmayın.
- Solumanıza dikkat edin. Ağzınıza yün bir atkı takarsanız dışardan giren soğuk havayı önlemiş olursunuz.
- Kesinlikle ıslak durmayın. Islakta soğuk 200 kat daha etkilidir.
- Cep telefonunu kullanarak çok güvendiğiniz bir insanı arayın, başka kimseyle telefonda görüşmeyin. Telefonunuzu şarj açısından belirli zamanlarda kapayın. Sadece yerinizi, durumunuzu bildirmek için kullanın.
-Bir insan 3 dakika nefes almadan, 3 gün su içmeden, 3 hafta da aç yaşayabilir. Ana tedbir kurallarını uygularsanız doğada ölmezsiniz.

OSZAR »