Son dakika bağışıklık haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bağışıklık gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bağışıklık haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 9.724 bağışıklık haberi bulunmuştur.
DNA’da devrim! Genetik hastalıklar artık ‘onarılabiliyor’Tıpta ‘prime editing’ yöntemiyle DNA’ya müdahale, kalıtsal hastalıkların tedavisinde devrim yarattı. Bilim insanları bu gelişmeyi “kişiye özel tedavinin gerçek anlamda başlangıcı” olarak değerlendirdi.
Tam tahılların gücü: Dengeli beslenmenin doğal temeliTam tahıllar, yalnızca besleyici değil, aynı zamanda hastalıklara karşı koruyucu gıdalardır. Kalp, bağırsak, kan şekeri ve kilo kontrolü üzerinde bilimsel olarak kanıtlanmış olumlu etkiler sunar.
Sindirim sağlığı hem beden, hem ruh sağlığımızı etkiliyorBağırsaklarımız yalnızca sindirimi değil, duygularımızı, bağışıklığımızı ve genel sağlığımızı da etkiliyor. Beslenme Uzmanı Dr. Richard Allison, Dünya Sindirim Sağlığı Günü kapsamında bağırsak sağlığının yaşam kalitesi üzerindeki belirleyici rolüne ve günlük hayatta uygulanabilecek önerilere dikkat çekiyor
Güneş cildimizin dostu mu düşmanı mı?Yaz aylarıyla birlikte güneş maruziyeti artarken, kimileri dakikalarca güneşlenecek, kimileri de güneşten kaçmaya çalışacak. Yeterli miktarda gün ışığı D vitamini sentezlenmesi ve bağışıklığı desteklemek için önemli...
Bademcik iltihabı: Belirtileri ve tedavi yöntemleriBademcik iltihabı (Tonsilit), özellikle çocuklarda sık görülse de her yaşta ortaya çıkabiliyor. Op. Dr. Yalçın Tekinalp, belirtilerden korunma yollarına kadar önemli bilgiler paylaştı
Bakan Memişoğlu: 14 maddelik Normal Doğum Eylem Planı'nın 9’u tamamlandıSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kocaeli’de düzenlenen "11. Uluslararası/15. Ulusal Ebelik Öğrencileri Kongresi"nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin sezaryen oranlarını azaltma ve normal doğumu teşvik etme hedeflerine yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Tırnak mantarını tedavisi sabır gerektiriyor! Önlemenin yolu bu çoraplardan geçiyorTırnak mantarının yayılmasını engellemek için ayakların günlük olarak yıkanması ve çok iyi şekilde kurulanması, evde ortak çorap ve terlik kullanımından kaçınılması, başkalarıyla tırnak bakımı araçlarının paylaşılmaması gerektiğini kaydeden Podolog Muharrem Tosun, tırnak mantarının nedenleri, risk grupları, tedavi yöntemleri ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Toprak coşturan gübre! Limon kabuğunu bahçeye gömün, sonucu görünDünya Sağlık Örgütü, bağışıklık sistemini güçlendiren, toksinlerin vücuttan atılmasını destekleyen limonun düzenli bir şekilde tüketilmesini öneriyor. Vitamin ve mineral açısından zengin içeriğiyle bildiğimiz limon, bahçecilik konusunda da harika bir kaynak. Özellikle kabukları, adeta bir doğal gübre gibi. İşte kullanım alanları.
Uzmanlar uyarıyor: Vajinal doğum, hem anne hem de bebek sağlığı açısından avantajlıGünümüzde sezaryen oranlarının hızla artmasıyla birlikte, vajinal doğumun avantajları yeniden tartışma konusu haline geldi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Soysal, vajinal doğumun faydaları, kimler için uygun olduğu, doğru hazırlık süreçleri ve sezaryene dair yanlış algılar konusunda bilgiler paylaştı.
650 doz zehir, 200 ölümcül ısırık! Akıllara Aref geldi: Kanı gerçekten panzehir mi?Çocukluğundan beri yılanlara karşı bitmek bilmeyen bir merak besledi. Neredeyse tüm hayatını bu gizemli canlılara adadı. Defalarca kez, bile bile yılanlar tarafından sokulmayı göze aldı. Çünkü o, kendi kanının bir gün insanlığı kurtarabileceğine inanıyordu. Tüm yılan zehirlerine karşı gözle görülebilen bir panzehir geliştirmeye çalışan adam bunu nasıl başaracaktı? İşte akıllara sihirbaz Aref Ghafouri'yi getiren olay.
Zeytin Yaprağından İncir Çekirdeğine: Unutulmuş Anadolu mucizeleriZeytin yaprağı, propolis, mor meyveler ve unutulmuş Anadolu lezzetleri… Modern beslenmede yeniden keşfedilen süper gıdaların etkisini artırmak mümkün. Geleneksel bilgiler artık bilimsel karşılık buluyor.
Develer kanser için gizli silah mı? Tümöre nokta atışı: 'Hörgüç değil antikor'Uzun bacakları, hörgüçleri ve çöl dayanıklılıklarıyla tanıdığımız develer, şimdi yepyeni bir rolle gündemde: Kanserle savaşın gizli kahramanı. Bilim insanları, bu hayvanların vücutlarında bulunan 'nanobody' adlı minik antikorların, erken teşhisten hedefe yönelik tedaviye kadar pek çok alanda çığır açabileceğini düşünüyor. Peki bir çöl hayvanı, insan sağlığını kurtarmakta nasıl bu kadar etkili olabilir?
Çölyak, ince bağırsağa hasar veriyor! Ciddiye alınması gereken 6 önemli belirtiÇölyak hastalığı, vücudun gluten proteinine karşı alerjik reaksiyon göstererek ince bağırsakta hasar meydana getirdiği bir sindirim sistemi rahatsızlığı. Prof. Dr. Benan Kasapoğlu, çölyak hastalığının tanı ve tedavisi hakkında bilgi vererek, glutensiz beslenmenin önemini vurguladı.
Her 3 yetişkinden 1'i bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: UykusuzlukSon yılların yükselen trendi “iyi yaş alma” veya “sağlıklı yaşlanma” konuları denilince akla sağlıklı beslenme ve egzersiz gelse de kaliteli uyku tam da bu ikilinin ortasında yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, yeterli ve kaliteli uyku hakkında "Sağlıklı yaşam için vazgeçilmez unsurların başında gelir" yorumunu yapıyor.
Anne adayları dikkat! 'Basit bir enfeksiyon' demeyin, erken doğum riski varHamilelik döneminde enfeksiyonlardan korunmak için gerekli önlemleri almanın hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük önem taşıdığını, özellikle doktor önerisi olmadan ağrı kesici, ateş düşürücü veya grip ilaçları kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Lala Aslanova, hamilelikte enfeksiyonlara karşı 8 etkili önlemi anlattı.
Her gece çorabını kokladı, akciğeri çöktü! İlk vaka değil: 'Klozet yanında masum kalır'Her gece işten gelince çorabını kokluyor, kirli sepetine öyle atıyordu. Bir gece ansızın başlayan öksürük krizleriyle geceyi acilde geçiren adam, akciğerlerinin iflas ettiğini öğrendi! Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, korkutucu gerçeği gözler önüne serdi.
Dikkat eksikliğine yol açıyor! Sağlıklı beslenmenin görünmez tehdidi: PestisitPestisit maruziyetinin hormonal bozukluklar, bağışıklık sistemi sorunları ve bazı kanser türleriyle ilişkilendirildiğini hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, özellikle sebze ve meyvelerdeki pestisit tehdidi hakkında bilgi verdi.
Mutfak lavabonuz bakteri kaynıyor olabilirEvdeki en kirli yerin klozet olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Parlak bir mutfak lavabosu sizi yanıltmasın! Mutfak lavaboları, evdeki en kirli yüzeylerden biri ve sağlığınızı tehdit edebilir.
Karın yağından uzak durmak için bitter!Son zamanlarda telefon veya ekran olmadan yemek yediniz mi? Yemeğin rengini, dokusunu, kokusunu hissederek, yavaş yavaş çiğneyerek yemek karın bölgesindeki yağlanmanın önüne geçiyor. Bir de tatlı krizlerinizde 2-3 küçük kare bitter çikolata tüketin.
Sahte balı anında anlamanın en kolay yolu! Suya bir kaşık ekleyip karıştırın...Balın eşsiz lezzeti ve şifa dolu yapısı, onu mutfaklarımızın vazgeçilmezi haline getiriyor. Ancak son yıllarda market raflarında yer alan birçok bal, göründüğü kadar masum değil. Tüketicilerin “doğal” diye aldığı pek çok ürün aslında yapay tatlandırıcılarla hazırlanmış sahte bal olabilir. Üstelik bunu anlamak her zaman kolay değil. Neyse ki evde uygulayabileceğiniz bazı basit yöntemlerle balın gerçek mi sahte mi olduğunu birkaç dakika içinde öğrenebilirsiniz.
Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmişBalık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.
Tarhana çorbasının topaklanmasını önleyen tüyo! Suyun sıcaklığı topaklanma sorununun anahtarıTarhana çorbası, hem doyurucu hem de bağışıklık güçlendirici özelliğiyle dikkat çekiyor. Ancak bu geleneksel çorbayı hazırlarken birçok kişinin karşılaştığı bir sorun var: topaklanma! Özenle hazırlanan çorbanın kıvamı bozulduğunda, tüm emeğin boşa gitmiş gibi hissedilmesi kaçınılmaz. Neyse ki bu yaygın problemin basit ama etkili bir çözümü var!
Tam bir bakteri yuvası! Duş başlığı doğru temizlenmediğinde akciğerlere kadar inebiliyorGünlük temizlik rutinimizin vazgeçilmez bir parçası olan duşlar, çoğu zaman sağlığımız için rahatlatıcı bir deneyim sunsa da, farkında olmadan bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Özellikle duş başlıkları, ıslak ve nemli ortam nedeniyle zamanla ciddi miktarda bakteri ve mikrop birikimine neden olabiliyor. Bu durum, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için gözle görülmeyen ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
İçten içe sabote ediyor! Tüm gözenekleri tıkayacak güçte, diyetten çıkarınGünlük hayatın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan şeker, fazla tüketildiğinde yalnızca kilo alımına değil, cilt sağlığının bozulmasına da yol açıyor. Uzmanlar, aşırı şeker tüketiminin erken yaşlanma, sivilce ve mat bir cilt görünümüne neden olabileceği konusunda uyarıyor.
Bağışıklık ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.