Gündem G7 zirvesine üye ülkelerin dışındaki liderlerin davet edilmesinin şifresi! Erdoğan, Papa, Hindistan...

G7 zirvesine üye ülkelerin dışındaki liderlerin davet edilmesinin şifresi! Erdoğan, Papa, Hindistan...

15.06.2024 - 11:04 | Son Güncellenme:

İtalya’daki G7 zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya liderleriyle bir araya geldi. ABD Başkanı Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İtalya Başbakanı Meloni ile de görüşen Erdoğan, İslam ülkelerine “Gazze için birlik olalım” çağrısında bulundu. Milliyet gazetesi yazarı Güldener Sonumut zirveye üye ülkelerin dışındaki liderlerin davet edilmesinin önemine dikkat çekti.

G7 zirvesine üye ülkelerin dışındaki liderlerin davet edilmesinin şifresi Erdoğan, Papa, Hindistan...
ERDOĞAN G7'DE

Dünyanın en büyük 7 ekonomisinden oluşan G7 ülkelerinin liderleri, bu yıl dönem başkanı İtalya’nın ev sahipliğinde Puglia bölgesindeki Borgo Egnazia’da bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün başlayan zirvenin dünkü ikinci gününe özel davetli olarak katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya temaslarını tamamlamasının ardından G7 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere dün İtalya’ya geçti. Erdoğan’ı taşıyan uçak, TSİ 13.43’te İtalya Brindisi Havalimanı’na vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Brindisi Havalimanı’nda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük ve Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Ufuk Ulutaş’ın yanı sıra Roma ve Vatikan büyükelçilik yetkilileri karşıladı. Erdoğan, daha sonra zirvenin yapılacağı alana hareket etti.

MELONİ KARŞILADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G7 Liderler Zirvesi’nin düzenlendiği Borgo Egnazia’da İtalya Başbakanı Giorgia Meloni tarafından karşılandı. ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve İtalya’dan oluşan G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği (AB) liderlerinin katılımıyla düzenlenen 50. G7 Liderler Zirvesi’nin ikinci gününde, liderler ilk olarak kendi aralarında düzensiz göç konusunu ele aldı.

BIDEN İLE SOHBET

G7 liderleri daha sonra Erdoğan’ın da davetli olduğu “Afrika ve Akdeniz, Yapay Zeka ve Enerji konulu G7 Yüksek Düzeyli Oturumu”na katıldı. Oturumda Erdoğan’ın sağında Ürdün Kralı II. Abdullah, solunda ABD Başkanı Joe Biden yer aldı.

Haberin Devamı
GAZZE ÇAĞRISI

Erdoğan, G7 zirvesi temasları kapsamında ABD Başkanı Biden ile sohbet etti. Erdoğan, oturum başlamadan önce Biden’ın yanı sıra, Kral II. Abdullah, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile sohbet etti.

İkili görüşmeler Erdoğan, zirve sırasında ikili görüşmelerde de bulundu. Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile görüştü. Görüşmeye dair yapılan açıklamada, “Görüşmede, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Erdoğan görüşmede, İsrail’in Filistin topraklarında uyguladığı soykırım politikalarına İslam Dünyası’nın birlik içinde karşı koymasının önemli olduğunu söyledi. Erdoğan, Gazze’de acil ve kalıcı ateşkes sağlanmasının ve insani ihtiyaçlar için bölgeye gönderilen yardımların kolaylıkla Filistinlilere ulaştırılmasının birincil gündem başlığı olarak ele alınıp bunlar için çaba sarf etmek gerektiğini ifade etti” denildi.

G7 SEÇKİNLER KULÜBÜ OLMAMA ÇABASINDA

Milliyet yazarı Güldener Sonumut zirveye dair kaleme aldığı yazıda dikkat çeken ifadelere yer verdi. İtalya’daki G7 Zirvesi’nin ikinci gününde üye ülkelerin dışındaki liderlerin davet edilmesinin önemine dikkat çeken Sonumut "G7 dönem başkanlığını üstlenen İtalya’da geleneksel üyelerin dışında, Papa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan veya Hindistan hatta Tunus ve Cezayir liderlerinin davet edilmesinin siyasi ve dış politika açısından son derece önemli bir mesaj olduğu ifade edildi. G7’nin bir ‘züppeler, seçkinler veya ayrıcalıklılar’ kulübü olmadığını göstermek amacıyla kendi bölgelerinde ve dünyada söz sahibi olan ülke liderleriyle bir araya gelme iradesini gösterdiklerini ifade ederken, dönem başkanlığını üstlenen İtalyan yetkililer, aynı zamanda NATO, AB, Mercosur, EFTA, OECD, Afrika Birliği gibi topluluklarla kurumsal ilişkilerini pekiştirip, katılım halkasını da genişletmeyi hedeflediklerini belirttiler. BRICS ülkelerinden Çin ve Rusya dışında sair ülkeleri davet ederek, jeopolitik açıdan önemli bir mesaj ve açılım gerçekleştirdiğini dile getiren G7 yetkilileri, bu açılım sürecinin Kanada dönem başkanlığında da devam edeceğini belirtti." dedi.


ZİRVEDEN NOTLAR

Sonumut yazısında zirveden notları da paylaştı:

Papa Françesko zirvenin yapıldığı bölgeye helikopterle gelirken, Meloni tarafından helikopter çıkışında karşılandı. Papa’nın helikopterden inerken Meloni’ye ‘hala hayattayım’ demesi gözlerden kaçmadı.

Ev sahibi Meloni, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere sair üçüncü ülke partnerlerini Borgo Egnazia yerleşkesinin girişinde bulunan zeytin ağacının önünde, her ülkenin gelenekleri doğrultusunda ve samimi bir şekilde karşıladı.

14 Haziran 1958 yılında doğan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, doğum gününü zirvede kutladı. Arifesinde heyetinde yer alan bürokrat ve bakanlarla pasta keserek kutlayan Scholz, zirvenin ikinci gününe G7 liderlerinin sabah kahvaltısında sıcak bir kutlamayla karşılandı.

Zirvenin son günü Biden, Macron ve Trudeau gibi bazı G7 üyesi ülke liderlerinin ayrılması sebebiyle biraz daha sönük geçecek.


 

Haberin Devamı
MELONİ-MACRON GERGİNLİĞİ


Zirvede Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile İtalya Başbakanı Meloni ‘kürtaj hakkı’ konusunda ters düştü. Macron, ilk gün oturumlarının ardından sonuç bildirisi taslağında İtalya’nın isteğiyle “kürtaj” kelimesinin yer almamasını eleştirerek bundan üzüntü duyduğunu belirtti. Meloni ise Macron’u açıklamalarından ötürü “seçim çalışması yapmakla” suçladı, uzlaşılan konularda tartışma yaratılmamasını istedi.

Yazının tamamı için tıklayınız

OSZAR »