Ekonomi Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Ödeme almak için süre 5 ay kısaldı

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Ödeme almak için süre 5 ay kısaldı

13.06.2024 - 07:32 | Son Güncellenme:

Covid-19 döneminde yoğun bir şekilde kullanılan kısa çalışma ödeneğinde sistem değişiyor. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren yeni düzenlemeye göre prim ödeme şartı düşürüldü. İşte detaylar...

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor Ödeme almak için süre 5 ay kısaldı

Çalışma hayatını yakından ilgilendiren kısa çalışma ödeneği ile ilgili yeni düzenleme bu hafta itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre önceden kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için 600 gün prim ödeme şartı bulunuyordu. Bu süre 450 güne düşürüldü.

Haberin Devamı

‘SADECE NAKİT DARLIĞI ÇEKEN FİRMALAR YARARLANAMAYACAK’

Peki düzenlemede yeni detaylar neler? Konuyla ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, milliyet.com.tr’ye anlattı. Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Kısa çalışma ödeneğine ilişkin yeni bir düzenleme hayata geçti. Burada kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için asgari yatırılması gereken 600 prim gün sayısı 450’ye indirildi.

Nakit darlığından dolayı kısa çalışma ödeneği isteyen firmalara bu yol kapatıldı. Firmalar ekonomik etkilerden dolayı kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE ‘DOĞAL AFET’ DETAYI

Kısa çalışma ödeneği kapsamında yapılan ödemeler 3 ayı geçemeyecek. 4 haftadan az olmayacak. Yeni düzenlemede kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak açısından kapsamın genişletildiğini görüyorum. İşveren tarafından ekonomik nedenlerle kısa çalışma ödeneğine başvurulmasının engellendiği görülüyor. Şu anda yeni düzenleme doğal afete bağlandı. Doğal afet nedenleri gibi şirketleri zorlayıcı sebepler olması durumunda kısa çalışma ödeneğinden yararlanılabilecek.

Haberin Devamı

‘5 AY DAHA AZ ÇALIŞAN BİRİ DE ÖDEME ALABİLECEK’

Kısa çalışma ödeneği alabilmek için gereken prim gün sayısı 600 günden, 450 güne düşürüldü. Yani 5 ay daha az çalışan biri de ödeme alabilecek.

Kısa çalışma ödeneği daha önce de hayatımızdaydı ancak, pandemide herkes tarafından öğrenildi. İşverenin işlerini sürdürebilmesi için önemli bir uygulama.

Ülkemizde nisan ayında işsizlik rakamları yüzde 8.5’e gerileyerek son 12 yılın en düşük seviyesini test etti. Burada hedef yüzde 5’in altına inmektir. Ben bunun bazı teşviklerle olabileceğini düşünüyorum. Orta vadede yüzde 7.5 seviyelerine kadar gerilemesini bekliyorum.

ÇALIŞMA HAYATINA İLİŞKİN 2 ÖNEMLİ BEKLENTİ

Gündemde olan hibrit çalışma, uzaktan çalışma gibi modeller var. Emek yoğun çalışanlar uzaktan çalışamaz ancak bilgisayar üzerinden çalışacak kişiler hibrit ve uzaktan çalışabilirler. Çalışma hayatının iyileştirilmesi adına atılacak ilk adım bu olabilir.

Bir diğer beklenen düzenleme ise SSK ve Bağkur birleştirilerek tüm emeklilik sistemlerinin iyileştirilmesi bekleniyor. Bununla birlikte çalışma hayatı daha da iyileşecektir.”

OSZAR »