Ekonomi Kriptoda ‘sigorta’ olacak mı?

Kriptoda ‘sigorta’ olacak mı?

01.06.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, kripto düzenlemesinde bir sonraki aşamada “sigorta” konusunu çalışacaklarını, bu konuda ek madde hazırlanabileceğini bildirdi.

Kriptoda ‘sigorta’ olacak mı

MİTHAT YURDAKUL / ANKARA - Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilerek Genel Kurul’a sevkedildi. 

Haberin Devamı

Milletvekillerine düzenlemeyle ilgili bilgi veren SPK Başkanı Gönül, kripto teklifine neden sigorta ile ilgili bir hüküm koymadıklarını açıkladı. Bir sonraki aşamada “sigorta” konusunu çalışacakları mesajını veren Gönül, “Bu alan çok kırılgan, çok riskli, fiyatı çok değişken bir alan. Aynı Forex’te düzenlediğimiz gibi. Biliyorsunuz Borsa İstanbulda da sigorta vermiyoruz. Bizim araçlarımızda genellikle sigorta olmadığı için bu alanda da bir sigorta düzenlemesi öngörmedik. Şu andaki tabloda sigorta düzenlemesi olmadığı için mutlaka ek ayrı madde olarak gelmesi lazım diye düşünüyorum” dedi. 

Gönül, kripto platformlarının, zorunlu Türkiye Sermaye Piyasası Birliği üyeliği için de 400 bin lira ödeyeceğini bildirdi. 

Haberin Devamı

MASAK Başkanı Hasan Kaymak da, kripto varlık hizmet sağlayıcılarından 2021 yılında 2 bin 233, 2022’de 20 bin 569, 2023’te 48 bin 679 şüpheli işlem bildirimi geldiğini belirterek, “Şu an itibarıyla yaklaşık 60 civarında kripto varlık hizmet sağlayıcısı MASAK’ın radarında bulunuyor” dedi. Bugüne kadar yapılan denetimlerde, yükümlülükleri açısından ihmal gösteren kripto hizmet sağlayıcılarına 100 milyon liraya yakın ceza kesildiğini söyleyen Kaymak, “Bu düzenlemeden sonra da bu daha da çok artacak” vurgulamasını yaptı. 

Kriptodan nakit çekim imkanı veren ATM’lerin, terörizmin finansmanında en riskli görülen araçlar olduğunu anlatan Kaymak, “İkincil düzenleme yapılması aşamasında SPK ile birlikte buradaki riski minimize edecek şekilde yükümlülükleri belirlemeye yönelik görüşlerimizi ileteceğiz kendilerine” diye konuştu. 

7 MİLYAR DOLAR VARLIK TAHMİNİ

Kanun teklifinin etki analizinde, düzenlemeyle piyasalara yeni bir alan daha ekleneceği ve başta bilişim uzmanları olmak üzere personel ihtiyacında artış beklendiği belirtildi. Analize göre, halihazırda kripto alım satım platformlarında yaklaşık 7 milyar dolar tutarında varlık saklanıyor. 10 kripto hizmet sağlayıcıda 20 milyon civarında yatırımcı, toplam 10 milyonun üzerinde bakiyeli hesap bulunuyor. Önde gelen 10 kripto alım satım platformunun 2023 yılında gelirlerinin toplamı yaklaşık 5 milyar liraya ulaşıyor.

OSZAR »