Dünya Google’ın algoritması sızdı! Sıralamanın sırrı çözülüyor mu?

Google’ın algoritması sızdı! Sıralamanın sırrı çözülüyor mu?

31.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Google aramalarında ön sıralarda çıkmak web siteleri için çok önemli. Ancak sistemin tam olarak nasıl işlediği bilinmiyordu. Algoritmaya ilişkin sızıntı, bu gizemi bozacak gibi.

Google’ın algoritması sızdı Sıralamanın sırrı çözülüyor mu

Google algoritmasına ilişkin sızıntı «tarihin en büyük veri sızıntısı” olarak nitelendiriliyor. Anonim bir kaynaktan sızdırılan veriler, Google arama motorunun nasıl çalıştığına dair ayrıntılar içeriyor.

Haberin Devamı

Yapılan ilk analizlere göre dokümanlarda, Google’ın kamuya açıkladığı yönergelerle çelişen bilgiler var. Mesela Google Chrome verilerinin sıralamada kullanılmadığı söylenmesine rağmen, dokümanlarda bu tür verilerin ölçümüne dair bilgiler yer alıyor.

Şirket, sıralama konusunda tıklama merkezli kullanıcı verilerinin kullanıldığını defalarca reddetmişti ancak buna odaklanmış özel bir modül olduğu da ortaya çıktı. Tıklamalar ve izlenme verileri, sitenin yaşı ve yazar bilgileri gibi unsurların algoritmada yer aldığı belirtiliyor. Tıklamalar sonrası sayfada kalma süresi de kaydedilip kullanılıyor.

Sızıntı büyük yankı uyandırırken belgelerin detaylı bir şekilde incelenip algoritmanın nasıl işlediğine dair yeni bilgilerin ortaya dökülmesi bekleniyor. Bu bilgiler, SEO uzmanları ve içerik üreticileri için stratejilerini belirlemek açısından önemli ipuçları sunacak.

Haberin Devamı

Google, sızıntıyı kabul etti ancak bu belgelerde yer alan bilgilerin nasıl ve ne şekilde kullanıldığı konusunda varsayımlarda bulunulurken dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

14 BİN ÖZELLİK

Bir algoritma analisti, belgelerde Google’ın puanlama stratejisi hakkında ayrıntı olmasa da içerik, bağlantılar ve kullanıcı etkileşimleri için depolanan veriler hakkında çok sayıda bilgi olduğunu, bunların “sıralama faktörleri”ni ortaya koyduğunu söyledi. Bir başka uzman ise belgelerde 14 bin sıralama özelliği bulunduğuna dikkat çekti.

OSZAR »