Çocuklarımızın en büyük ihtiyacı, her işlerini halledip, her sorunlarını çözen, sorumluluk vermekte zorlanan, kontrolcü yetişkinlerden uzakta, kendi sorumluluklarını üstlenip, becerilerini geliştirerek hayatta kalabilmeyi öğrenmek. Denizde hayat bunun için biçilmiş kaftan.

Denizin üstünde büyüyen çocuklar

Çocukların hayata hazırlanmaları için ebeveynlerinden uzakta zamanlara ihtiyaçları var. Farklı akran grupları ile bir arada olacakları, çeşitli deneyimler yaşayacakları, sorumluluklarını tek başlarına yerine getirecekleri, düşüp kalkacakları zamanlara. Yeni çağın sokağı olarak tanımlanan kamplar, çocukların ekran başından kalkıp, güvenle sosyalleşmesi için imdadımıza yetişiyor. Denizcilik ve yelken kampları ise problem çözme becerilerini geliştirmek ve takım çalışması gibi yetkinlikler için çok önemli. 22 yıl önce, Karacasöğüt’te kurulan ülkemizin en büyük yelken eğitim merkezi Global Sailing Academy’nin hikâyesi, yelkenli tekneleri ile dünya seyahati yapan Karamanoğlu ailesinin kendi çocukları için diledikleri her şeye ülkemizdeki tüm çocukların ulaşabilmesi hayaliyle başlamış. Global Sailing Academy (GSA) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karamanoğlu Saral diyor ki: “Kamplardan mezun olan çocuk ve gençler daha paylaşımcı, yardımsever, özgüvenli ve olgunlaşmış bir birey haline geliyor. Yelken ve denizciliği önce kelimeler, sonra eylemler, sonunda da yaşam tarzı olarak benimsi-yorlar.”

Haberin Devamı

Denizin üstünde büyüyen çocuklar

*Kamplarda çocuklar en çok hangi yetkinlikleri/becerileri ediniyor?

Problem çözme becerisi ve bununla beraber gelişen özgüven en başta yer alıyor. Öğrenme süreci sonrasında çocuklar genelde teknede tek veya iki kişi oluyorlar, ancak tekneyi denize çıkarmak için hazırlık aşamasında arkadaşlarının yardımına ihtiyaçları var. Ekip halinde birbirlerine yardım ediyor, birbirlerinin başarılarına destek vermeyi öğreniyorlar. Denizcilikte yardımlaşmanın yeri çok büyüktür. Çocuklar da bunu yaşayarak öğreniyor. Bir diğer konu ise aileden ayrı geçirilen zamanın çocuklara faydası. Buna her anlamda ihtiyaç duyuyorlar, hatta ayrılmakta ne kadar zorlanırlarsa genellikle o kadar çok ihtiyaçları oluyor bu ayrılığa.

Haberin Devamı

Denizin üstünde büyüyen çocuklar

*22 yılda değişen ebeveyn ve çocuk profilinden bahseder misiniz?

22 yıl önce yatılı yelken kampları düzenlemeye başladığımızda bir ideal ile yola çıkmıştık. Deniz ve doğa ile barışık çocuklar, gençler yetiştirecek, ailelerinden uzakta doğal bir ortamda geçirecekleri sürede onlara rehberlik edecek, kişiliklerinin gelişimine katkıda bulunacak, bunları da yelken sporu aracılığı ile yapacaktık. 22 yılda 7 bini aşkın çocuk ve genci yelken ve denizle tanıştırdık. İşimizin en zor kısımlarından biri değişen ebeveyn profiline kendimizi ve misyonumuzu anlatmaya çalışmak. Doğanın içinde yemyeşil bir orman ve masmavi bir denizin buluşma noktasında gerçekleşen bir yelken kampı için, doğanın ve getirdiklerinin bizleri rahatsız etmeyecek hale getirilmesinin mümkün olmadığını içselleştirmek gerekiyor. Bizim kampımızda öğrencilerimiz kamp alanımızdaki bungalow ve tinyhouse tarzı konaklama ünitelerinde 4 ve 8 kişilik odalarda, kendi yaş gruplarına uygun olarak yanlarında ekibimizden sorumlu bir takım lideri eşliğinde konaklıyorlar. Yeteri kadar kontrollü bir ortamda kendi hallerine bırakıldıklarında çocuklar her türlü zorluğun üstesinden gelebiliyorlar.

Haberin Devamı

Denizin üstünde büyüyen çocuklar

*Ebeveynlerin kontrolcülüğü çocuklara nasıl yansıyor?

Bazı ebeveynler yatılı kampın kazanımlarının bilincinde olmalarına rağmen çocuklar en ufak bir olumsuzluk veya zorlukla mücadele edecek ve konuyu kendi başlarına çözebilecekken devreye girerek müdahil olmaya çalışıyorlar. Herhangi bir tartışma ortamı doğmuşsa biz çocukları konuyu kendi aralarında çözmeye motive ederiz. Öğrencilerimiz kampa giriş yaparken telefonlarını teslim eder ve her akşam sadece bir saat kullanıp geri verirler. Telefonla her an ulaşılabilir olmak hem çocuk hem de aile için o kadar büyük bir güvence haline gelmiş ki, bu alışkanlığı yenmek zaman ve özveri istiyor.

*Yelkenin daha ulaşılabilir olması  için neler yapıyorsunuz?

Gökova Yelken Kulübü kurulduğu günden beri Karacasöğüt köyünde yaşayan bütün çocuklara ücretsiz yelken eğitimi veriyor. Daha önce köyünden dışarı çıkmamış olan çocuklar Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında dereceler elde ettiler. 2002’de vermeye başladığımız bursu, kuruluşumuzun 20’nci yılında genişleterek, Muğla sınırlarındaki köy ve ilçelerden kendi imkânlarıyla bu sporu yapamayacak çocuklara sunduk. Bazı çocuklar hâlâ kulübümüz bünyesinde ücretsiz yelken eğitimi alıyor.

Her gün 5 saatini denizde geçiriyor

Yılın 12 ayı hizmet veren, Türkiye Yelken Federasyonu müfredatına bağlı 12 sertifika programı yanı sıra dünya yelkencilik standartlarını belirleyen Royal Yachting Association (RYA) eğitim protokolünü uygulayan GSA’de, 6-17 yaş aralığında çocuklar için ister yatılı ister gündüzlü seçenekler var. Gündüzlü 30 saat, yatılı 60 saatlik eğitim içeren programda çocuklar her gün 5 saatini denizde geçiriyor. Yelken ya da rüzgâr sörfü eğitimlerinin dışında kalan zamanlarda yüzme, kano ve basketbol gibi farklı sportif aktiviteler yapabildikleri gibi grup oyunları ve etkinliklere de katılıyorlar.

Denizin üstünde büyüyen çocuklar

Kampta yelkenden başka neler var?

Sabah yürüyüşleri, nefes ve yoga egzersizleri, pizza-pasta atölyeleri, takım oyunları, oryantiring, define avı, parkur yarışları, kano ve yüzme aktiviteleri, taş boyama ve geri dönüşüm atölyeleri, bitki yetiştirme, basketbol, voleybol ve tenis turnuvaları ve daha birçok şey.

OSZAR »