İyot yetersizliğinin önemine dikkat çekmek için her yıl 1-7 Haziran ‘İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası’ olarak anılır.

İyot, tiroit bezinin normal fonksiyonları için gereklidir. Tiroit hormonlarının üretiminde yer alır ve bu hormonlar metabolizma, büyüme ve gelişme için son derecede önemlidir. Bunu daha iyi anlamak için iyot yetersizliği olan bir kişide olabilecek belirtiler sıralarsak:

1 Guatr (Tiroit bezinde şişlik): İyot yetersizliği, tiroit bezinin büyümesine yol açabilir, bu da boynun ön kısmında şişliğe neden olabilir.

Haberin Devamı

2 Yorgunluk ve halsizlik: İyot yetersizliği olan kişilerde sürekli yorgunluk ve halsizlik hissi olabilir.

3 Kilo değişiklikleri: Genellikle iyot yetersizliği olan kişilerde kilo alma eğilimi gözlemlenir.

4 Soğuğa duyarlılık: İyot yetersizliği olan kişiler soğuğa karşı daha duyarlı olabilirler.

5 Cilt ve saç problemleri: İyot yetersizliği, cilt kuruluğu, saç dökülmesi ve tırnak kırılması gibi cilt ve saç problemlerine neden olabilir.

6 Zihinsel sorunlar: İyot yetersizliği, özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde, zekâ geriliği ve bilişsel gelişimde gecikmelere neden olabilir.

7 Mide ve sindirim sorunları: İyot eksikliği aynı zamanda mide asidi eksikliğine de sebep olur bu da yiyecekleri rahatça sindirmede sorun yaratır. Yemeklerden sonra şişkinlik hissi, bazen de mide krampları gözlenebilir.

8 Ağız ve gözde kuruluk: İyot eksikliğinde ağız ve gözde kuruluk sık enfeksiyon görülebilir.

9 Bradikardi: Kalp hızında yavaşlama gözlenir.

10 Hiperkolesterolemi: Kolesterol metabolizmasında bozulma yüksek kolesterol gözlenir.

11 Depresyon: Duygu durumunu da etkileyip depresyona eğilimi artırır.

Dünya genelinde birçok insan iyot yetersizliği ile karşı karşıya gelin bunun sebeplerine de bir göz atalım.

İyot elementi vücudumuzda üretilemez. Dışarıdan besinler yoluyla alırız. Bu nedenle yaşadığımız toprakta iyot azlığı varsa bu toprakta yetişen besinlerde de iyot az olacağı için bizde de iyot yetersizliği olur. Ayrıca brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası ve soya gibi besinlerin çiğ olarak tüketilmesi, sigara içmek iyot emiliminin azalmasına neden olur. Gebelik ve emzirme dönemlerinde kadınlar, normalden daha fazla iyot ihtiyacı duyarlar. Bu dönemlerde yetersiz iyot alımı, annede de bebekte de iyot eksikliğine neden olabilir.

Haberin Devamı


 

OSZAR »