Tatil sonrası artan stres değil enerjiniz olsun

26 Haziran 2024

Yine güzel bir bayram tatilini geride bıraktık. Uzun bir dinlenme molası sonrası sevdiklerimizle paylaştığımız kıymetli anılar ile şehre ve yoğun iş temposuna dönüş başladı. Bayram dönüşü hafifleten önerilerimi bir önceki yazımda paylaşmıştım. Bu yazım ise değişen beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarınızdan etkilenen stres seviyeleri için. Tatil dönüşü kendinizi yorgun veya halsiz hissediyor, stres seviyenizde bir artış gözlemliyorsanız birkaç küçük adımla tatil sonrası depresyonuna meydan okuyabilirsiniz.

Serotonini artırma yolları

Biliyorum, tatilde bol güneş ve D vitamini ile bir arada olduktan sonra ofise dönmek serotonin seviyelerinizi etkileyebilir. Fakat bunu önlemek için atılacak adımlardan en güzeli fiziksel aktivite. Egzersiz sayesinde artan serotonin ve dopamin gibi hormonlar ile kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Yapılan birçok araştırma da düzenli fiziksel aktivite ile ruh sağlığı arasında anlamlı bir ilişki olduğunu vurguluyor. Neuroscience&Biobehavioral Reviews dergisinde yayımlanan araştırmada, fiziksel aktivitenin depresyon riskini

Yazının Devamı

Bayram dönüşü hafifleten öneriler

23 Haziran 2024

Umarım herkesin hem bayramı hem de tatili sağlık, neşe ve huzurla geçmiştir. Bayram tatilinde yediklerinizin dozunu kaçırdıysanız tartıda küçük sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Metabolizmanızı ve kendinizi strese sokmayın, minik adımlarla dengeyi sağlayın

LİF TÜKETİMİNİ ARTIRMAYI HEDEFLEYİN

Kurban Bayramı’nda tüketimi en çok artan besin grubu et oluyor. Hayvansal kaynaklı beslenmek vücuttaki asit yükünü artırabilirken aynı zamanda içeriğindeki yüksek kolesterol sebebiyle kan yağlarının artmasına da sebep olabilir. Bir diğer etkisini ise bağırsaklarınız üzerinde gösterir. Eğer siz de bu dönemde et tüketiminizi artırıp sebze ve meyve tüketimini azalttıysanız bağırsak hareketlerinde yavaşlama gözlemlemiş olabilirsiniz.

Daha fazla sebze, meyve ve tahıl ürünleri tüketimine ağırlık vermek ve bitkisel protein kaynağı baklagillere sofranızda yer açmak hem sizi hem de sindirim sisteminizi hafifletir. 6 yemek kaşığı sebze yemeğini 1 porsiyon sebze olarak düşünüp tüketebilirsiniz. Çiğ sebzeler kalori içermezler;

Yazının Devamı

Uykuyla ilgili yaz gerçekleri

19 Haziran 2024

Son günlerdeki uyku düzeninizi gözden geçirmeye ne dersiniz? Yaz aylarının gelişi, okulların kapanışı, dokuz günlük bayram tatili derken bu durumdan en çok etkilenenlerden biri de uyku saatleri oldu. Bu dönemde uyku düzeninizdeki değişiklikler oldukça normal; en önemli nedenlerinden biri ise güneş ışınlarına maruziyetin artması ve uyku hormonu olarak da bilinen melatonin hormonunun üretiminde değişiklikler meydana gelmesi. Sıcaklığın artması da uyku düzenini etkileyen faktörlerden biri. Özetle günlerin uzun olması, akşam yemeği saatlerinin daha geçe kalması, uyku saatinin değişmesi gibi faktörler sirkadyen ritminizi etkileyebilir. Bu durumun dolaylı olarak beslenme alışkanlıklarınız, hatta bağırsaklarınız üzerinde de etki gösterebileceğini biliyor musunız? 

Bakteriler uykuyu seviyor 

Biyolojik saat ile sosyal saat arasında oluşan uyumsuzluğa ‘sosyal jet-lag’ adı veriliyor. Örneğin hafta sonları uyku düzeni değiştiğinde, geç yatıp geç kalktığınızda, dolayısıyla vücudun doğal uyku düzeni bozulduğunda ortaya

Yazının Devamı

Bayramı ferah geçirmenin yolları

16 Haziran 2024

Bugün bayramın birinci günü. Herkese sevdikleriyle sağlıkla dolu nice bayramlar diliyorum. Bu bayram hava sıcaklığının da giderek artmasıyla tatilde geçirenlerin sayısı oldukça fazla. Ortak temennimiz ise serinlik ve ferahlık. Gelin sıcaklıkların etkisi altında bayramı hafif geçirmenin yollarını konuşalım.

HİDRASYON DESTEĞİ

Sıvı tüketimi her zaman önemli fakat yüksek miktarda hayvansal protein aldığınız ve tatlı tüketiminin arttığı bayram günlerinde daha da önem taşıyor. Su vücuttaki toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan en büyük destekçimiz. Bu sebeple gün içinde minimum 2-2 buçuk litre su içmeye özen gösterin. Bayram nedeniyle çay, kahve, soda, meşrubat gibi normal günlerden fazla tüketilen sıvıların yanında, su tüketimini dengelemeyi de unutmayın.

KAVURMANIN EŞLİKÇİSİ SEBZE OLSUN

Her ne kadar kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra yenilmeli desek de, geleneksel olarak küçüklerle büyüklerin buluştuğu bayram kahvaltısında kurban etinden yapılmış kavurma ikram edilir. Kurban

Yazının Devamı

Limitleri bir kez daha aştık

12 Haziran 2024

Birdenbire yükselen hava sıcaklıkları bize iklim krizini tekrar hatırlattı. Oysa doğanın iyiliğini ve iklim değişikliği konusunu bunaltıcı hava koşullarıyla yüzleştiğimizde değil, her gün gündemde tutmamız gerekiyor. Öyle ki iklim krizi geleceğin değil, bugünün sorunu. Çözüm ise bu sorunun kaynağı biz insanların atacağı adımlardan geçiyor.

Bugün günlerden 12 Haziran 2024 yerine 1 Ocak 2025 olduğunu söylesem inanır mıydınız? Evet, bu yılın tüm kaynaklarını tükettik, bugünden sonra 2025 kaynakları ile beslenerek yaşayacağız. Dünya Limit Aşımı Günü, insanlığın bu yıl için doğanın bütçesini tükettiği tarihi işaret ediyor. Bu yıl ülkemizin limit aşım günü 11 Haziran olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıla göre limitlerimizi 11 gün daha erken aştık. Şimdiden bir diğer yıla borçlandık da diyebiliriz.

İhtiyacımızdan fazlasını tüketmek, üretmekten çok israf etmek aslında geleceğimizden çalmak anlamına geliyor. Doğanın alarmına kulak verelim çünkü her geçen yıl doğal kaynak ihtiyacımız

Yazının Devamı

Serinleten 5 soru

9 Haziran 2024

Herkesin gündeminde bu sıcaklarda nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli gibi sorular var. Ben de bu hafta, ne kadar su içmeli, nasıl beslenmeli gibi en çok yöneltilen sorular üzerinden serinlemenize yardımcı olmak istiyorum.

Son günlerde “Hava çok sıcak!” cümlesini kaç kere kurdunuz hiç düşündünüz mü? Cevabınızın birden fazla olduğunu tahmin ediyorum. Sıcak hava yönünü ülkemize çevirdi, önümüzdeki günlerde rekor sıcaklıklar bekleniyor. Havalar neden birden ısındı, rekor sıcaklıklar neden günden güne artıyor sorusunun kökeninde iklim krizi yatıyor. İklim krizinin buradaki önemli etkisinden önümüzdeki günlerde detaylı olarak bahsedeceğim.

Son 1 haftadır herkesin gündeminde bu sıcaklarda nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli gibi sorular var. Ben de bu haftaki yazımda en sık sorulan sorular ve vücudumuzu artan sıcaklıklara hazırlamanın önemini hatırlatmak istedim.

1- Ne kadar su içmeli?

Yaz aylarında vücudumuz terleme nedeniyle normalden daha fazla su ve elektrolit kaybeder.

Yazının Devamı

Hoş geldin Haziran

5 Haziran 2024

Haziran ayına merhaba dedik, bütün kış özlemle beklediğimiz yaz mevsimi yüksek hava sıcaklıkları ile bize adeta önümüzdeki günlerin sinyallerini veriyor. Hava sıcaklıkları arttıkça beslenme tarafında yüksek yağlı seçenekler yerine daha hafif alternatifler tercih edilebiliyor. İyi haber şu ki, yaz sezonu meyve ve sebzelerinin su içeriği genellikle daha yüksektir, aslında bu yönleriyle gün içinde kaybettiğiniz sıvıyı yerine koymak için destek sağlarlar. Mevsiminde, rengarenk beslenmek vücudunuzun mevsimine göre ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı oluyor demek mümkün. Bu dönemde sıvı içeriği yüksek bitki bazlı beslenme bir kez daha ön plana çıkarken gelin metabolizmanızı destekleyecek adımları bir kez daha gözden geçirelim.

Erken ölüm riskini azaltıyor

Kim daha uzun ve sağlıklı bir yaşam istemez ki? Sevgili kadınlar, bunun için beslenme yönünden atabileceğiniz en iyi adımlardan biri Akdeniz tipi beslenmek. JAMA dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan araştırmada 40 farklı

Yazının Devamı

Bir koşu iyilik sağlık

2 Haziran 2024

Bugün Dünya Koşu Günü. Hayat koşuşturmacasına mola vererek gerçek anlamda koşmanın faydalarından bahsedelim. Koşunun sağlığınıza iyi gelebilmesi için bazı kurallara uymak gerekiyor.

Hayat, genel olarak bir koşuşturmadan ibaret. Öyle ki gerek çalışma hayatı gerekse sosyal hayatımızda bir sağa bir sola koşuşturuyoruz. Peki ya bu koşma hâli, fiziksel aktivite söz konusu olduğunda ne durumda? Bu yazıyı okuduktan sonra günlük hayatın koşuşturmacasına mola vererek gerçek anlamda koşmanın faydasından yararlanmak isteyebilirsiniz. Öyle ki sadece 15-20 dakikalık mini bir koşu bile vücudunuzda pek çok fonksiyonu iyileştirebiliyor.

2 Haziran Dünya Koşu Günü’nde, dünya genelinde koşunun önemini ve faydalarını vurgulamak için farklı etkinlikler yapılıyor. Havaların ısınmasıyla başta İstanbul olmak üzere pek çok şehirde koşu etkinlikleri artıyor; bunu bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz. Peki, herkes koşmalı mı? Elbette herhangi bir sağlık sorununuz yoksa küçük adımlarla başlayabilirsiniz, fakat profesyonel anlamda yapılan bir

Yazının Devamı
OSZAR »