Pazar Akdeniz’in kırmızı listesi

Akdeniz’in kırmızı listesi

12.12.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Sualtı Belgesel Yönetmeni ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Çevre Kurulu Başkanı Tahsin Ceylan, Akdeniz’deki biyoçeşitliliğin kaybına dikkat çekmek amacıyla nesli yok olma tehdidi altındaki 62 denizel türden 22’sini fotoğrafladı.

Akdeniz’in kırmızı listesi

CEYDA ULUKAYA [email protected] /  Sualtı dalışlarda çektiği bu fotoğraflardan oluşan sergi ise Antalya’da dört gün devam eden, Akdeniz’in korunmasına yönelik COP22 Konferansı boyunca sergilendi. Akdeniz fokundan orfoza, kum köpek balığından caretta carettaya Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde yer alan bu canlıların tanınması ve korunması için çağrıda bulunan Ceylan’ın sergisinden karelere yakından bakıyoruz:

Haberin Devamı

Orfoz: Tüm dünya denizlerinde risk altında olan orfoz, çift cinsiyetli bir tür. Ortalama 50 yıl yaşıyor; dişi olması için en az 5-8 yıl, erkek olması içinse 12-18 yıl arasında yaşaması gerekiyor. Karşı karşıya olduğu tehditlerin başında habitat kaybı, çevre kirliliği, yasadışı ve aşırı avcılık geliyor.

Kum köpekbalığı: Türkiye’de bilinen tek üreme alanı Gökova Körfezi’ndeki Boncuk Koyu. Bölge, 2010 yılından bu yana koruma altında.

Yeşil deniz kaplumbağası: Dünya denizlerinde yaşayan yedi kaplumbağa türünden ikisi olan yeşil deniz kaplumbağası ve caretta caretta Akdeniz’de yuvalayan türler. Deniz ve kıyı ekosistemleri için hayati önem taşımakla birlikte başta insan faaliyetleri kaynaklı olmak üzere tehdit altındalar.

Haberin Devamı

Tarak midyesi: Yoğun av baskısı ve kabuğunun hediyelik eşya olarak kullanılması tarak midyesi üzerindeki tehdidi artırıyor.

Uçan kırlangıç: Kanat gibi görünen göğüs yüzgeçlerini açtığında etrafa mavi renk saçan uçan kırlangıçlar, aynı zamanda sudan sıçrayıp 100 metreye kadar süzülebilme yeteneğine sahip.

Taş Mercan: Akdeniz’deki endemik mercan türü. Deniz ekosisteminde binlerce türe üreme ve beslenme döneminde ev sahipliği yapar. Tomurcuklanarak çoğalır. Çapı 50 cm’e kadar ulaşır.

Akdeniz’in kırmızı listesi

 

OSZAR »