Ege Bağırsak ameliyatlarında kapalı yöntem

Bağırsak ameliyatlarında kapalı yöntem

29.06.2024 - 00:25 | Son Güncellenme:

Günümüzde pek çok sağlık sorununun tedavisinde tıpta gelişen yeni yöntemler sayesinde daha başarılı sonuçlar alınıyor. Bu sağlık sorunları arasında yer alan bağırsak, kolon ve rektum kanser türlerinin tedavisinde kullanılan kapalı yöntemler, hastalara daha uzun ve kaliteli bir yaşam fırsatı sağlıyor.

Bağırsak ameliyatlarında kapalı yöntem

Didem Seymen - Cerrahide, kapalı yani laparoskopik yöntemler, kalın bağırsak ameliyatlarında da giderek yaygınlaşıyor. Bu yöntem, özellikle kalın bağırsağın (kolon) ve kalın bağırsağın son kısmının (rektum) kanser ve kanser dışı (divertikülit, kabızlık, polip gibi) hastalıklarında hastaların hızlı iyileşmesinde büyük rol oynuyor. Kalın bağırsak hastalıkları alanında çalışan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aras Emre Canda, bağırsak ameliyatlarında kapalı yöntem ameliyatı ve hastalara sağladığı avantajları anlattı…

Haberin Devamı

Prof. Dr. Aras Emre Canda, laparoskopik ameliyatın hastanın karnının kesilerek açılmadığını belirterek, “Karın içine 4-5 tane küçük delikten yerleştirilen özel aletler yardımı ile monitörden izlenerek ameliyat yapılıyor. Özel kamera ve ışık sistemi yardımı ile karın içindeki görüntü büyütülerek ve yüksek çözünürlükle ekrana aktarılıyor. Vücut dışarısına çıkarılacak bağırsak parçası 4-5 cm’lik küçük bir sezaryen kesisi ile ya da göbek çevresinden bir kesi ile dışarı alınıyor. Hatta bazı hastalarda bağırsağı dışarı almak için hiçbir kesi yapmadan vücudun doğal açıklıklarını (vajina veya anüs) kullanıyoruz. Böylece hastanın karnında herhangi bir kesiye de gerek kalmıyor” dedi.

Kolon ve rektum kanseri hastalarında uygulanıyor

Haberin Devamı

Kolon ve rektum kanseri ameliyatlarında da laparoskopik yöntem kullanılabiliyor. Prof. Dr. Canda, bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında laparoskopik kolon ve rektum kanseri cerrahisinin en az açık cerrahi kadar güvenli ve etkili olduğunu vurguladı. “Asıl amacın hastalığı tedavi etmek olduğu unutulmamalıdır. Bir ameliyat kapalı yöntemle yapıldığında cerrahi prensiplerden ödün vermeden, açık ameliyatta hangi tedavi yapılması gerekiyorsa aynı şekilde yapılmalıdır. Bu da eğitim ve deneyim ile ilişkilidir” dedi.

Prof. Dr. Canda, hastaların çoğunda laparoskopik kolorektal cerrahi yapılabildiğini belirtirken, hem hastanın hem hastalığın özelliklerine hem de ameliyatı yapacak cerrahın deneyimine göre uygun cerrahi yönteme karar verildiğini vurguladı. Laparoskopik cerrahi, kalın bağırsak ameliyatlarında hem hastalar hem de cerrahlar için önemli bir ilerleme sağlamaktadır.

Laparoskopik cerrahinin avantajları

Az ağrı çekiliyor: Ameliyat sonrası hastalar daha az ağrı hissediyorlar. Küçük kesiler kullanıldığı için iyileşme süreci daha rahat geçiyor.

Beslenme düzenine dönüş kısa sürüyor: Ameliyat sonrası hastalar, kısa sürede normal beslenme düzenine dönebiliyorlar.

Daha az yatakta kalma: Hastalar, ameliyat sonrası dönemde daha az süre yatakta kalıyorlar. Hastanede de daha kısa süre kalıyorlar. Günlük aktivitelerine ve/veya iş hayatlarına daha hızlı dönebiliyorlar.

Haberin Devamı

Kozmetik avantajlar: Çok küçük bir ameliyat kesisi yapılması nedeni ile kozmetik sonuçlar çok daha iyi oluyor. Spor yapan ve genç hastalar, estetik kaygılar nedeniyle laparoskopik cerrahiyi tercih ediyorlar.

Daha az enfeksiyon riski: Küçük kesiler nedeniyle ameliyat yeri enfeksiyonu ve ameliyat yeri fıtığı gibi komplikasyonlar daha az görülüyor.

Daha az bağırsak yapışması: Laparoskopik cerrahi, bağırsak yapışması ve buna bağlı bağırsak tıkanıklığı riskini de azaltıyor.

 

OSZAR »