Dünya Çobanın çizimi tarihi değiştirdi! 'Mikon' iki bin 500 yıllık sırrı çözdü

Çobanın çizimi tarihi değiştirdi! 'Mikon' iki bin 500 yıllık sırrı çözdü

22.06.2024 - 13:11 | Son Güncellenme:

Antik Yunanlı bir çobanın 2 bin 500 yıl önce çizdiği düşünülen bir grafiti, devasa bir tapınağa dair kanıt sunuyor. İnanılmaz keşif, antik Yunan tarihini yeniden yazıyor.

Çobanın çizimi tarihi değiştirdi Mikon iki bin 500 yıllık sırrı çözdü

Derleyen: Ayşe Kısakürek Araştırmacılar, Attika bölgesine bağlı Vari şehri yakınındaki Barako Tepesi'nde, bir zamanlar Atina'nın ünlü Akropolü'nde tarihe karışmış devasa bir antik Yunan tapınağının bulunduğunu gösteren benzersiz bir grafitiyi ortaya çıkardılar.

Haberin Devamı

'HEKATOMPEDON' TASVİR EDİLDİ

American Journal of Archaeology dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, Mikon adlı bir çobana atfedilen bu antik çizim, tarihi olarak büyük tapınaklarla ilişkilendirilen bir terim olan 'Hekatompedon' olarak tanımlanan bir yapıyı tasvir ediyor.

Arkeolog ve araştırmanın ortak yazarı Janric van Rookhuijzen yakın tarihli bir makalesinde şöyle açıklıyor: 

"Mikon başka türlü tanınmıyor, ancak büyük ihtimalle sürülerini otlatırken grafiti yapan bir çobandı. Kullanılan Yunan alfabesi versiyonu çok eski, bu da çizimin MÖ 6. yüzyıl gibi erken bir tarihte yapıldığını açıkça ortaya koyuyor."

İKİ BİNDEN FAZLA ANTİK GRAVÜR ARASINDA BULUNDU

Çobanın çizimi tarihi değiştirdi Mikon iki bin 500 yıllık sırrı çözdü

Grafito (bazen tekil bir grafiti parçasını tanımlamak için kullanılan bir terim), Vari'nin kuzey ve doğusundaki tepelerdeki mermer çıkıntılar üzerinde bulunan iki binden fazla antik gravür arasında bulundu. 

Genellikle yerel çobanlar tarafından oluşturulan bu gravürler, hayvanların, gemilerin ve binaların basit çizimlerinin yanı sıra kısa yazıtları da içeriyor. Söz konusu duvar yazısı, en az beş sütun içeren bir binanın cephesine benziyor ve yanında onu 'Hekatompedon' olarak tanımlayan bir yazıt bulunuyor.

Haberin Devamı

'Hekatompedon' terimi yaklaşık 30 metre uzunluğunda bir yapıyı ifade eder. Antik Yunan mimarisinde bu terim sıklıkla büyük tapınakları tanımlamak için kullanılıyordu. Ancak aynı zamanda başka bir anlama da geliyor.

Van Rookhuijzen, "Bu terimin, daha sonra Parthenon olarak anılacak olan, Yunan tanrıçası Athena'ya adanan ünlü tapınağın resmi antik adı olduğu biliniyor" diye açıkladı ve şöyle devam etti:

“Mikon'un Atina Akropolü'ndeki bir binayı tasvir etmek istemiş olması muhtemel."

EN ESKİ KAYIT

Fakat Mikon, Parthenon'un tarihini birkaç on yıl öncesine dayandırıyordu. Van Rookhuijzen, "Kullandığı alfabe kesin olarak MÖ 6. yüzyıla tarihlenebildiğinden, çizimin MÖ 450 civarında yapımına başlanan Parthenon'dan en az 50 yıl daha eski olması gerekiyor" diye yazdı.

Araştırmacılar, grafitinin muhtemelen Atina Akropolü'ndeki arkaik bir tapınağı tasvir ettiğine inanıyorlar. Bu, muhtemelen Mavi Sakal Tapınağı veya Gigantomachy Tapınağı olarak kaydediliyor. Bu tapınakların M.Ö. 6. yüzyılın sonlarında Akropolis'te bulunduğu düşünülüyor, ancak M.Ö. 480 yılında Persler tarafından yıkıldılar.

Araştırmalarına dayanarak, bunun büyük bir tapınak veya binayı tanımlamak için kullanılan 'Hekatompedon' teriminin en eski yazılı kaydı olduğunu belirtiyorlar.

Haberin Devamı

SEMBOLİK BİR HAYRANLIK JESTİ

Dahası, sütunlar için çizgiler ve bir saçaklığı (sütunların üstünde yer alan yatay lento) temsil eden bir çapraz çizgi içerdiği için grafitinin tarzına dikkat çeken çalışma, bunun muhtemelen bir tür sembolik hayranlık jesti olduğu görüşünü öne sürüyor.

Çobanlar o dönemde duvar yazılarıyla ünlüydü. Çizimin keşfedildiği tepe, atların, teknelerin ve antik erotik sahnelerin tasvirleriyle kaplı. Van Rookhuijzen, "Çobanların neden bu kadar çok grafiti ürettikleri bilinmiyor. Bu, işlerinin sıkıcı anlarında bir tür kaçış olabilir" diyor.

"Ancak Mikon tarafından yapılan grafiti, küçük bir karalamanın, dünyanın en ikonik arkeolojik alanlarından birinin ardındaki tarihi bilmeceleri çözmenin anahtarı olabileceğini gösteriyor."

OSZAR »