Advertorial James Dyson, dünya için fark yaratan fikirleri bekliyor!
Sponsorlu

James Dyson, dünya için fark yaratan fikirleri bekliyor!

20.05.2024 - 14:16 | Son Güncellenme:

James Dyson Vakfı tarafından öğrenciler için her yıl düzenlenen ve bugüne kadar 400'den fazla genç mucide 1 milyon Sterlin’den fazla destek sağlayan James Dyson Ödülü başvuruları 17 Temmuz’a kadar devam ediyor.

James Dyson, dünya için fark yaratan fikirleri bekliyor

2024 James Dyson Ödülü, genç mucitleri tasarım ve mühendisliği kullanarak gerçek problemlere çözüm bulmaya davet ediyor. Ödül’ün Uluslararası Kazananları, icatlarının dünyaya duyurulmasının yanı sıra 30.000 Sterlin, Ulusal Kazananları ise 5.000 Sterlin tutarında teşvik ödülü kazanıyor.

Yarışma, bugüne kadar 390 icada finansal destek sağladı ve geçmiş uluslararası kazananların yüzde 70'inden fazlası icatlarını ticarileştirdi. Yarışmanın uluslararası kazananları her sene Sir James Dyson tarafından seçilirken, bu kişiler fikirlerini gerçek hayatta uygulayabilmek için finansman ve medya bilinirliği gibi oldukça önemli desteklerin sahibi oluyor.  

Kurucu ve Baş Mühendis Sir James Dyson konuyla ilgili, "Dünyanın, sorun çözenlere ve çağımızın sorunlarını üstlenmeye hazır olan gençlere ihtiyacı var. James Dyson Ödülü her yıl gençlere tıbbi ve çevresel icatları ve çok daha fazlası için bir fırsat sunuyor. İster yeni bir sürdürülebilir malzemenin geliştirilmesi olsun, ister insanların yaşamlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için akıllı mühendislik ilkelerinin uygulanması olsun, çığır açan icatlara yol açan şey onların 'aykırı düşünmeleridir'. Bu yılki Ödülün ne gibi yeni icatlar getireceğini görmek için sabırsızlanıyorum!" şeklinde konuştu.

Nasıl katılabilirsiniz?

2024 yılının başvuruları Mart ayında başladı. Adaylar James Dyson Ödülü web sitesi üzerinden online başvuru formu aracılığıyla katılabilirler. Katılımcılar icatlarının ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve geliştirme süreçlerini kısaca açıklamalıdır. En iyi icatlar gerçek bir sorunu çözer, net bir şekilde açıklanır, gelişim gösterir, fiziksel prototipleme kanıtı sağlar ve destekleyici görüntülere ve bir videoya sahiptir.

Başvurular, ilk olarak ulusal düzeyde bir jüri ekibi ve Dyson mühendisileri tarafından değerlendiriliyor. Her katılımcı ülke bir Ulusal kazanan ve iki Ulusal ikinci seçerek ödüllendiriyor. Dyson mühendislerinden oluşan bir panel, kazananlar arasından 20 başvurudan oluşan uluslararası İlk 20 listesini seçiyor. En iyi 20 proje daha sonra Uluslararası kazananları seçen Sir James Dyson tarafından inceleniyor.

Ulusal Kazananlar 11 Eylül'de, Uluslararası İlk 20 listesi 16 Ekim'de ve Uluslararası Kazananlar 13 Kasım'da açıklanacak.

Kazananlar Ne Elde Ediyor?

Ulusal kazananlar icatlarının gelişiminde bir sonraki aşamaya geçmek için 5 bin Sterlin, uluslararası kazananlar ise 30 bin Sterlin’e kadar para ödülü almaya hak kazanıyor. Teşvik ödülünün yanı sıra medyada görünürlük elde ediliyor. James Dyson Ödülü kazananları açıklandığında, ürün geliştirmeyi ve sosyal çevre edinmeyi desteklemek için kapılar açılıyor. Görünürlük arttığında kazananlar medyadan, kamudan ve endüstri profesyonellerinden daha çok ilgi görüyor.

 Geçmiş kazananlar, fikirlerinin hayata geçirilmesinde en değerli katkılardan biri olarak Ödül’ün getirdiği farkındalığın altını çiziyor. Aynı zamanda Ödül’ün, icatlarını ticarileştirenler için bir sosyal çevre ağı da bulunuyor. Ödül’ü kazananların bağlantı kurmaları, deneyimlerini paylaşmaları ve kazananlar arası mentorluk yapmaları için etkinlikler ve fırsatlar yaratılıyor. Yarışmanın son başvuru tarihi 17 Temmuz.

Türkiye’de James Dyson Ödülü!

2022 yılında Türkiye’de ilk defa düzenlenen ve iki senedir de büyük ilgi gören yarışmanın, 2022 yılı ulusal James Dyson Ödülü sahibi, göğüs fizyoterapi yönteminin, fizyoterapistler veya hasta yakınları tarafından hastalara doğru ve etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayan “PhysioCircle” projesiyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu ve aynı bölümde yüksek lisans öğrencisi olan Selami Erdoğan olmuştu. 2023 yılında ise James Dyson Ödülü’nün Türkiye Ulusal Kazananı ise yangınları gerçek zamanlı olarak algılayan IoT tabanlı bir sensör sistemi olan, Karbondioksit (CO2) ve sıcaklık seviyeleri yükseldiğinde yetkililere haber vererek yangın yayılmadan önce müdahale etmelerini sağlayan, “ForestGuard2.0” projesiyle Bilgi Üniversitesi’nden Suat Batuhan Esirger oldu. ForestGuard2.0” projesi, ulusal başarısının yanı sıra Uluslararası İlk 20 listesine girerek ülkemizi global arenada temsil etti.

James Dyson, dünya için fark yaratan fikirleri bekliyor

2023 Türkiye Ulusal Kazananı ve İlk 20 listesine seçilen Batuhan Esirger’den Ödül’e Dair Açıklamalar

Ödülün önceki kazananları, ödülün sunduğu dünya çapında medya ve finansman desteği sayesinde büyük başarılara imza attılar. Geçtiğimiz sene Suat Batuhan Esirger, yangınları gerçek zamanlı olarak ultra erken şekilde tespit eden IoT tabanlı, uydu bağlantılı bir sensör sistemi olan “ForestGuard 2.0” projesi ile Türkiye Ulusal Kazananı oldu. Şimdi ise ForestGuard 2.0, Muğla, Mersin, İstanbul, Fransa ve Avustralya gibi çok önemli konumlar da dahil olmak üzere 2,000,000 metrekarelik uygulama alanında faaliyet gösteriyor ve yurt dışından yatırımlar almaya devam ediyor.

James Dyson Ödülü Ulusal Kazananı Suat Batuhan Esirger Ödül’e dair: “Yarışmayı uluslararası olarak takip ediyorduk ve 2022’de ülkemizde de düzenlenmesine çok sevindik. 2022’de yarışmaya ForestGuard ile katıldık ve Ulusal İkinci olduk. Sonrasında değerli jüri üyelerimizin ve de Dyson mühendislerinin yorumları doğrultusunda projemizi geliştirdik ve 2023 senesinde birinci olmaya hak kazandık. Bu da James Dyson Ödülü’ne başvurmanın bizi ne kadar geliştirdiğinin bir göstergesi.” dedi. Aynı zamanda Kozalak isimli donanım girişiminin kurucusu olan Esirger sözlerine “James Dyson Ödülü’nden kazandığımız 5 bin Sterlinlik ödülü, uydu iletişimlerinin rafine edilmesine ve ArGe faliyetlerine harcadık. Şimdi ise multi-milyon dolarlık bir şirket haline geldik.” şeklinde devam etti.

James Dyson, dünya için fark yaratan fikirleri bekliyor

Dünyanın dört bir yanındaki diğer geçmiş kazananlardan sadece birkaçı

  • The Golden Capsule (Güney Kore)- afet bölgelerinde kullanılmak üzere tasarlanmış, el işlemi gerektirmeyen bir intravenöz (IV) tedavi cihazı
  • HOPES (Singapur)- evde glokom testi yapabilen ve ağrısız bir şekilde göz tansiyonu ölçebilen bir cihaz.
  • PlasticScanner (Hollanda)- düşük maliyetle geri dönüşüm adına plastikleri kolayca tanımlayabilen el tipi bir cihaz.
  • BlueBox (İspanya)- daha fazla kadını meme kanseri testi yaptırmaya teşvik etmek için tasarlanmış ev tipi kanser tarama cihazı.
  • mOm incubators (Birleşik Krallık) - Ukrayna'da bebeklerin hayatını kurtarmak için başarıyla kullanılan düşük maliyetli, katlanabilir, taşınabilir bir bebek kuvözü.
    James Dyson, dünya için fark yaratan fikirleri bekliyor

İlandır

 

OSZAR »